Daar er steeds minder ruimte beschikbaar is voor het bergen van baggerslib, en omdat de reglementering steeds strenger wordt, werkt Ghent Dredging volop mee aan het ontwikkelen van nieuwe technieken om baggerslib te ontwateren en te verwerken.
Een bekende en eenvoudige aanpak is de mechanische techniek van het laguneren. Afhankelijk van de initiële toestand van het slib en het beoogde resultaat wordt het slib een zekere periode gedroogd in laguneringsvelden. Tijdens het drogen wordt het slib diverse malen gekeerd en in droogrijen gelegd. Na enkele weken tot maanden is het slib dan steekvaste grond geworden.
Een andere techniek is het ontwateren met behulp van geocontainers. Sterk verdund baggerslib wordt geïnjecteerd met polymeren, en daarna opgespoten in geocontainers. De polymeren scheiden het water van de gronddeeltjes en het water verlaat de containers door de mazen van het geotextiel. Na enkele dagen tot weken is het slib dan eveneens steekvaste grond geworden, en kunnen de geocontainers leeg gemaakt worden.
Bij beide technieken wordt de grond dan volgens de geldende reglementering getest en geklasseerd en naar een erkend verwerkingscentrum gebracht (biologische of fysico-chemische reiniging) of met een OVAM hergebruikscertificaat toegepast in een project
Ghent Dredging beschikt over een grond- en slibverwerkingscentrum in de haven van Gent. Het centrum is gelegen aan het Rodenhuizedok bij het kanaal Gent-Terneuzen en beschikt over een eigen laad- en loskade. Op deze manier kunnen bagger- en ruimingsspecie en uitgegraven bodem van over gans Vlaanderen, Brussel, Wallonië en Noord-Frankrijk vlot worden aangeleverd en afgevoerd per schip.
Hierdoor heeft Ghent Dredging de ideale verticale integratie gerealiseerd en alles in eigen handen. In opdracht van onze klanten kunnen we zelf de baggerwerken uitvoeren, de specie drogen en behandelen in het grond- en slibverwerkingscentrum om dan de grondstof te hergebruiken in water-, grond- of wegenwerken.
Het grond- en slibverwerkingscentrum bevindt zich op een terrein van ruim 6 ha en omvat vijf laguneringsbekkens met een oppervlakte van 35.000m² en een verharde opslagruimte van ca. 7.000m². Het centrum heeft een verwerkingscapaciteit van 100.000m³ slib per jaar. Het aangevoerde slib wordt eerst gedroogd en daarna indien nodig biologisch gereinigd of ondergaat een andere behandeling.
Het grond- en slibverwerkingscentrum is eveneens vergund als TOP en CGR. Hierdoor kan het grondoverschotten aanvaarden en verwerken van eigen werven maar ook van derden. Gronden verontreinigd met biologisch afbreekbare verontreinigingen worden biologisch gereinigd. Partijen voor andere types van reiniging of behandeling worden op het GSC gereinigd of doorgevoerd om extern te worden verwerkt.
Dit alles gebeurt conform de VLAREBO-wetgeving onder het toezicht van de bodembeheerorganisatie Grondbank en OVAM.
Bekijk hier onze projecten met verwerken van baggerspecie:
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
x