Ga naar de inhoud

Gent - Schipperskaai

Het noorden van Gent ondergaat de komende jaren een heuse metamorfose. Onder andere het stadsdeel Oude Dokken, een spil in de industriƫle geschiedenis van de stad, krijgt een nieuwe bestemming dankzij enkele nieuwe projecten en buurten.

Het eerste wapenfeit in deze buurt was de heraanleg van de Schipperskaai.  Deze zal met de Bataviabrug als verbinding met de binnenstad en met de betoncentrale en de havenkranen als bakens, het hart van de nieuwe wijk vormen.

Vooraleer de kade kon heraangelegd worden, diende de historische creosootvervuiling gesaneerd te worden.  Dit creosoot kwam in de grond terecht toen in vroegere tijden op deze plaats de behandeling van houten dwarsliggers voor de aanleg van nieuwe spoorwegen gebeurde.

Na deze sanering kon er begonnen worden met de aanleg van de riolering.  Deze riolering dient als regenwaterafvoer voor de toekomstige gebouwen langs de Schipperskaai.  Er werd eveneens een buis-in-buisrenovatie van enkele bestaande betonnen rioleringsbuizen die de waterafvoer naar het Handelsdok verzekeren, uitgevoerd.  Dit gebeurde door een gladde PE-buis in de betonnen buis te schuiven.

 .
 
 .
 

Als laatste deel van de renovatie kwam dan de kade zelf aan de beurt.  Blikvanger zijn de oude rails die opnieuw gebruikt worden om de oude industriĆ«le look van de kade te verzekeren.  Deze werden vastgemaakt op ter plaatse gegoten betonnen dwarsliggers.

 .
 
 .
 

De wegenis bestaat uit vlakke kasseien en uitgewassen beton.  Deze kade dient uitsluitend als fiets- en voetgangerspromenade.  Gladde betonnen keermuren dienen als zitbanken voor wie langs de kade flaneert en betonnen trappen zullen toegang geven tot de toekomstige gebouwen.

Als kers op de taart werden 2 bijkomende havenkranen, naast de reeds aanwezige havenkraan, op de Schipperskaai geplaatst.

 .
 
 
 
ISO9001 Certified ISO14001 Certified VCA Certified