Ga naar de inhoud

Bottelare - Scholen OVAM

De OVAM begeleidt scholen bij bodemonderzoeken en -saneringen. Het doel hiervan is vervuilde schoolterreinen in kaart te brengen en scholen administratief, praktisch en financieel te ondersteunen bij de bodemonderzoeken en bodemsanering van hun terrein. Voor een lagere school in Bottelare heeft Ghent Dredging nv in dit kader in opdracht van OVAM een bodemsanering uitgevoerd.

 
 .

Op deze school heeft een lekkende ondergrondse stookolietank van 15.000 liter voor een bodemverontreiniging gezorgd met minerale olie. De tank lag ter hoogte van een bebouwde binnenplaats van een historisch gebouw. De bebouwing binnenin de binnenplaats moest afgebroken worden. Oorspronkelijk was ook voorzien om de muur aan de straatkant af te breken. Dit werd echter niet toegelaten.

 
 
 .

Rekening houdend met de ligging van de tank in de binnenplaats met de beperkte doorgang, ruimte en de stabiliteitstechnische (rand)voorwaarden werd er gezocht naar een beschoeiingstechniek die praktisch haalbaar was. Uiteindelijk werd gekozen om een tangenspalenwand te plaatsen, uitgevoerd met een kleinere machine die door de doorgang kon passeren.

 
 .

Om de ontgraving in den droge te kunnen uitvoeren werd het grondwater verlaagd. Het opgepompte grondwater werd door een mobiele waterzuiveringsunit gezuiverd vooraleer het in de riolering werd geloosd. Na uitharding van de palenwand kon de tank van 15.000 liter verwijderd worden. Om de tank te kunnen afvoeren doorheen de doorgang werd ze in 3 stukken gebrand.

 
 
 .

Hierna kon de verontreinigde grond uitgegraven worden tot op 3,5 m diepte en afgevoerd via containers naar ons GSC Rodenhuize in Desteldonk ter verwerking.

 
 .

Na heraanvulling van de bouwput met aanvulzand afkomstig van een andere werf van Ghent Dredging kon de binnenplaats afgewerkt worden in functie van de herbestemming, nl. een binnentuin.

 
 
 .

De gevels, vrijgekomen na de afbraak van de verandaconstructie, werden hersteld en een aantal deuropeningen dichtgemetst. De afwerking van die gevels gebeurde via kalleien en bepleistering. Dit werd gecombineerd met het reeds geplande vervangen van de ramen en deuren.

 
 
 .

Door een goede samenwerking van alle betrokken partijen met Ghent Dredging nv (OVAM, school, EBSD en de gemeente Merelbeke) konden de werken, die uitgevoerd werden in een drukke schoolomgeving met een belangrijke inname van het openbaar domein op een vlotte en veilige manier uitgevoerd worden.

 
ISO9001 Certified ISO14001 Certified VCA Certified