skip to content

Mechelen - Binnendyle

 .

At the Zandpoortvest at Mechelen the Binnendyle has been opened up again after 40 years. The existing car park between the two buildings of the Thomas More College has been converted into a green, open meeting place with gently sloping banks and a jetty.

 .
 
 .

In order to realize this work, a work platform was first constructed in the river Dyle. This in order to enable the construction of the required secant walls.  Anchored secant walls were built to guarantee the stability of the adjacent road once the banks were dug out. After the finishing of the secant walls, the concrete walls including its coping were realized. These were required, among other things, to be able to realize the requested wheelchair ramp up to the lowest square.

 .
 .

Once this was done, the concrete channel could be demolished. First the roof of the tube was scalped, and subsequently the walls were sawn through and removed. The lower part of the existing channel still serves as a riverbed.

 .
 .

In the final phase of the contract the conversion was completed by removing the existing banks, rebuilding the sewage system and the casting of a concrete foundation to be completed with a staircase in natural cut-stone steps.

 .
 .

The finishing touch is the paving of an 1.800 m² area in Chinese granite.

 .
 .
 
 
UVDB registered ISO9001 Certified ISO14001 Certified VCA Certified