skip to content

Ghent - The Reep / Diocese Quay

 .

After nearly 60 years, the redundant filled-in connection between the Lys and the Scheldt has been reopened. The existing parking area and the existing plants has been removed. The old quay walls,  hidden under the pavement, has been exposed and tested for their stability. It was decided to partially upgrade and partially renew it.

At the Reep side, a completely new quay wall has been constructed using a secant wall covered by a masonry brickwork . The existing quay wall at the Diocese Quay side was cleared and reinforced by means of micropiles and HDI piles. In addition, a new quay wall was cast in concrete, finished with masonry at the front.

 .
 
 

At the same time, the infrastructure, such as the sewage system and roads of the Reep, the Diocese Square and the Diocese Quay were completely refurbished and finished in cobblestones.

At the refurbished side of the Diocese Quay, a low-level quay was made in Belgian blue stone to create a secluded area to relax.

 
 .
 
 .

The final phase of the works was the further excavation of the formally filled-in part of the river Scheldt. The opening-up moment of Lys and Scheldt, after so many years, was extensively covered by the local and national media and was the subject of many festivities.

The many years of experience of our skilled employees were required to successfully complete the project as a challenging combination of various disciplines (road construction, earthworks, hydraulic engineering and dredging works) and has made the Diocese Quay-Reep zone one of the nicest places in Ghent.

 
 .
 .
 
 .

Pictures before and after

 .

Direction Nieuwbrug

Vroeger
 
 .

Direction Wijdenaardbrug

 
 .

Diocese Square

 
 .

Earth moving

 
 
UVDB registered ISO9001 Certified ISO14001 Certified VCA Certified